BVJA

Euthanasieregels bij dementie duidelijker

Euthanasieregels bij dementie duidelijker

In de onlangs vernieuwde ‘handreiking’ over euthanasie van de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie is nu opgenomen, dat een dokter euthanasie mag toepassen bij patiënten, ook als een patiënt bij voorbeeld wegens dementie dit niet meer duidelijk kan maken in woord of gebaar. Mensen met ernstige dementie komen echter uitsluitend in aanmerking voor euthanasie wanneer er een schriftelijke wilsverklaring bestaat uit de tijd dat ze nog helder van geest waren.

Wensen en verwachtingen rond uw levenseinde

Bijna niemand vindt het makkelijk om te praten over doodgaan.

Iedereen wil natuurlijk graag beter worden en het is heel fijn dat artsen daarvoor hun best doen. Maar als je aan het einde van je leven staat moet je zelf kunnen kiezen: wil ik mijn laatste weken vullen met zware behandelingen of wil ik ze vullen met afscheid nemen van mijn partner, familie en vrienden? De patiënt moet zo veel mogelijk de gelegenheid krijgen om zelf aan het stuur te zitten.

Als het zover is moet u er op kunnen vertrouwen dat het gaat zoals u het voor ogen heeft.

Een en ander overwegende komt natuurlijk de mogelijkheid van euthanasie bij ondraaglijk lijden in u op.
Maar dat gaat zo maar niet….

Absolute voorwaarde voor euthanasie is namelijk dat u er zelf voor kiest op een moment dat u nog over uw volle verstandelijke vermogens beschikt. Daarom is het verstandig om, nu u hiertoe nog in staat bent een schriftelijke wilsverklaring op te stellen. Een uitstekende manier om dit te doen is door het opstellen van een levenstestament, waarin u behalve uw levenseinde ook andere praktische zaken kunt vastleggen voor het moment dat u zelf niet meer in staat bent uw zaken te behartigen.

In een levenstestament wordt duidelijke omschreven wat u onder ondraaglijk en uitzichtloos lijden verstaat. Als u dit helder laat opschrijven, is het voor een arts duidelijk onder welke omstandigheden u euthanasie  wilt. Een levenstestament is belangrijk voor de situatie dat u zelf niet meer in staat bent om uw euthanasieverzoek met de arts te bespreken. Een levenstestament vervangt een mondeling verzoek om euthanasie. Zo’n situatie kan plotseling aan de orde zijn bij een beroerte of een ongeval of geleidelijk zoals bij dementie. Kunt u dan uw eigen wensen niet meer aangeven en heeft u een schriftelijk euthansieverzoek in bijvoorbeeld een levenstestament, dan kan de arts de euthanasie uitvoeren. Dit kan uiteraard alleen als dit volgens het protocol van de arts ook mogelijk is.

Een arts is namelijk niet verplicht om euthanasie uit te voeren. Zelfs niet als de patiënt een wilsverklaring heeft opgesteld. Levensbeëindiging op verzoek is geen plicht van de arts en geen recht van de patiënt. Soms gaat de wens uit de wilsverklaring bijvoorbeeld in tegen de regels van de beroepsgroep.

Als een arts de euthanasie niet zelf wil uitvoeren, moet hij dit altijd met de patiënt bespreken. Tijdens het gesprek moet de arts benoemen wat de mogelijkheden voor de patiënt zijn. Misschien kan hij de patiënt palliatieve zorg geven of doorverwijzen naar een andere arts.

Euthanasie en hulp bij zelfdoding moet behalve het protocol van de arts ook voldoen aan de volgende 6 zorgvuldigheidseisen uit de euthanasiewet:

 • De arts is ervan overtuigd dat de wilsverklaring om euthanasie door de patiënt vrijwillig en weloverwogen genomen is. Mensen met ernstige dementie komen uitsluitend in aanmerking voor euthanasie wanneer er een schriftelijke wilsverklaring bestaat uit de tijd dat ze nog helder van geest waren. Dat staat in de onlangs vernieuwde ‘handreiking’ over euthanasie van de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie.
 • Er is sprake van uitzichtloos en ondraaglijk (geestelijk) lijden van de patiënt.
 • De arts heeft de patiënt geïnformeerd over zijn situatie en zijn vooruitzichten.
 • De arts en de patiënt zijn tot de conclusie gekomen dat er geen redelijke andere oplossing was.
 • De arts heeft ten minste 1 andere, onafhankelijke arts geraadpleegd, die de patiënt heeft gezien. Deze arts heeft schriftelijk zijn oordeel gegeven over de situatie, op basis van de zorgvuldigheidseisen.
 • De arts heeft de levensbeëindiging of hulp bij zelfdoding medisch zorgvuldig uitgevoerd.

Na het vastleggen van uw wilsverklaring is het zeer belangrijk om er op tijd met uw dokter over te gaan praten, om uit te spreken wat u wilt en of dat kan. Sommige dokters zijn principieel tegen euthanasie. U moet tijdig weten of uw dokter er ook zo over denkt. Dan kunt u eventueel nog overstappen naar een dokter die daar wel toe bereid is. Praat er over met artsen en mensen in uw naaste omgeving.

Onderstaand hebben wij wat informatie voor u verzameld die u mogelijk tot steun kan zijn bij het nemen van uw beslissing rond euthanasie en het opstellen van uw levenstestament.
Wanneer u mocht besluiten de stap te willen maken naar het opstellen van dit levenstestament willen wij u hierbij heel graag alle gewenste ondersteuning geven.

Over ons
BVJA heeft gemerkt dat veel juridisch advies voor veel mensen niet daadwerkelijk ‘bruikbaar’ is en dat het een kunst is om juridische taal om te zetten in ‘gewone-mensen’-taal. BVJA kan deze vertaalslag maken, door helder en toegankelijk te zijn, geen onnodig ingewikkelde taal te gebruiken en daarbij de kern van de kwestie niet uit het oog te verliezen en dat alles tegen een fatsoenlijk tarief, zodat iedereen van de diensten van BVJA gebruik kan maken.
 1. GreggNip

  Теперь буду знать

 2. mubsSpoilsbrimi
 3. Jamesdarge

  Useful data. With thanks!
  Where Can I Get Cialis In Dubai

 4. Scottsow
 5. oprol evorter

  I have been browsing online more than 3 hours lately, but I never found any fascinating article like yours. It¦s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the internet will likely be much more helpful than ever before.

Plaats reactie